Zonnewarmte & WKO: Van Praktijkervaring Naar Marktklaar Product

Zo’n 10 jaar geleden ontstond bij Koppert Cress het idee de warme bronnen in het WKO systeem van het bedrijf te gaan ‘laden’ met zonnecollectoren. Een serie experimenten leidde tot een eigen, inmiddels gepatenteerd ontwerp en zo’n 7 jaar praktijkervaring met een installatie van maar liefst 2.000 m2. De daaruit geleerde lessen, hebben geresulteerd in een nieuwe generatie van het collectorontwerp. Om ook buiten Koppert Cress bij te dragen aan de energietransitie brengen we samen met Bransen Group deze zonnecollectoren binnenkort op de markt. Hierbij alvast een voorproefje.

Twee eigenschappen vormen de kern van onze zonnecollectoren. Allereerst het zeer efficiënt en betaalbaar oogsten van grote hoeveelheden zonnewarmte in de zomermaanden en op te slaan in de WKO. En daarnaast de mogelijkheid het product geheel prefab en zonder nagelvaste verbinding te plaatsen op bestaande daken en oppervlakken. Omdat een kas eigenlijk één grote zonnecollector is en wij midden in de wereld van glastuinbouwtechniek zitten, vormt juist die techniek en de praktijkgerichte aanpak de kern van ons ontwerp.

Na diverse prototypes, staan we nu op het punt de eerste productieserie van onze collector te realiseren. Dit doen we samen met Bransen Group. Niet alleen zijn zij al vanaf de start bij het Energiedak betrokken; ze zijn ook in staat projecten van sales tot oplevering te realiseren. We kijken ernaar uit samen met hen dit product verder uit te rollen. We zijn daarbij op zoek naar kwekers die gebruik maken van warmte- en koudeopslag of dit willen gaan doen om samen vrijblijvend de toepassingsmogelijkheden voor zonnethermie te verkennen.