Workshop bodemenergie bij Koppert Cress

Eerder dit jaar mochten Leen van Leeuwen en Bart van Meurs de WKO Duurzaamheid Award 2023 in ontvangstnemen voor hun werkzaamheden rondom bodemenergie bij Koppert Cress. En zoals dat hoort: wie wat te vieren heeft, trakteert! Dus organiseren Koppert Cress en Division Q samen met het Gebruikersplatform Bodemenergie op 19 september a.s. vanaf 12:30 een workshop over dit thema aan De Poel 1, Monster.

Het programma:

Dagvoorzitter Henk van Zoelen introduceert de workshop en de sprekers. Vervolgens verzorgt Rob Baan, oprichter en directeur van Koppert Cress, het welkomstwoord. De eerste presentatie komt van Harry Assen, een onafhankelijke specialist die een key-note lezing verzorgt over energieopwekking nu, maar vooral in de toekomst. Daarbij gaat hij in
op de diverse voor- en nadelen van de systemen.

Bart van Meurs, founder van Division Q, vertelt in zijn presentatie over hun ‘weg naar emissieloos telen’. Hij zal onder meer vertellen welke investeringen het bedrijf doet en welke overwegingen zij daarbij hanteren. Verder vertelt hij ook over de keuzes die ze maken en hoe zij de mogelijkheden van nieuwe technologieën verkennen.

Na Van Meurs vertelt Bas Godschalk, adviseur bij IF Technology welke mogelijkheden hij ziet voor Midden en Hoge Temperatuur Opslag (MTO en HTO). Gewoonlijk gebruiken we een WKO voor de opslag van lage temperatuur warmte en koude. Maar er komen nu mogelijkheden om warmte met een midden of zelfs hoge temperatuur in de bodem op te slaan.

Na de pauze neemt Peter Oerlemans, collega van Bas Godschalk bij IF Technology, de bezoekers mee in de kansen en juridische aspecten van MTO en HTO. Zeker voor HTO gelden andere geohydrologische randvoorwaarden. Daarnaast spelen er een aantal belangrijke juridische uitdagingen bij de ontwikkeling van HTO, zoals het verkrijgen van een vergunning Waterwet. Ook vertelt hij hoe men moet omgaan met de 25oC-grens en het warmteoverschot in de ondergrond, en aan welke voorschriften een HTO-eigenaar zal moeten voldoen.

Na deze presentaties nodigt dagvoorzitter Henk van Zoelen drie deskundigen uit om een pitch over een nieuwe technologie te presenteren en te bediscussiëren. Aan het einde van de bijeenkomst is er een netwerkborrel en krijgen bezoekers de mogelijkheid om, aan de hand van een rondleiding, het WKO-systeem en de technische systemen bij Koppert Cress te bezichtigen.

Inschrijven kan via deze link: https://lnkd.in/emAdMUyD