Waar zijn de Westlanders?

‘Onze’ Bart mocht een column schrijven voor Glastuinbouw Westland. Deze werd gedeeld in Het Hele Westland. Lees het stuk hieronder:

Waar zijn de Westlanders?

door Bart van Meurs (Division Q)

Start-ups spreken tot de verbeelding. Slimme, jonge mensen die onbezonnen en vol passie met hun idee de wereld willen veranderen. SIlicon Valley zit vol met succesverhalen die vaak letterlijk in een garage begonnen zijn. De ontwikkeling van giganten als Apple, Microsoft en Facebook leest als een jongensboek. Ook Nederland kent de nodige start-up successen, zoals het online betalingsverkeer via Mollie of Adyen. Ongetwijfeld zijn nu op allerlei plekken alweer jongens en meisjes ‘in hun garage’ bezig de wereld van morgen vorm te geven.

Ook de Nederlandse tuinbouw wordt ondertussen door start-ups omarmd. In mijn studententijd op de TU Delft werd nog meewarig aangekeken als je met glastuinbouw aan de slag wilde. Tegenwoordig lopen er daar tientallen bedrijfjes in ‘AgTech’. Met mijn roots in Westland én op de TU, juich ik die ontwikkeling van harte toe.

Bij Koppert Cress zijn we gek op innovatie. ‘De toekomst heeft haast’ zegt ‘onze’ Rob Baan regelmatig terecht. We bieden start-ups een plekje om hun innovaties in de praktijk te testen en zijn er graag vroeg bij om nieuwe ontwikkelingen in onze kassen toe te passen. Een achttal start-ups zijn ondertussen aan De Poel in Monster bezig met experimenteren en opschalen. Denk maar eens aan de ondertussen bekende mottenvangende drones van het Delftse PATS of het sensorplatform van ‘Rotterdamse Westlanders’ Blockbax. Binnen de Koppert Cress Group hebben zelfs een compleet nieuw bedrijf opgericht om de duurzame transitie met die start-ups vorm te geven en als impact-investeerder bij te dragen aan hun succes in de tuinbouwsector: Division Q.

Tussen al die geweldige, jonge bedrijven uit alle hoeken van de (Rand)stat valt me één ding op: waar zijn de Westlandse start-ups? Ja, toppers als Gearbox (Maasdijk) en Plantsome (Honselersdijk) zijn succesvol, maar die zijn het start-up stadium ondertussen ruimschoots ontgroeid. Eigenlijk kom ik verder helemaal geen Westlandse tuinbouwstart-ups tegen. En ook start-ups ‘van buiten’ kiezen er vooralsnog niet voor om te verhuizen naar de nummer één tuinbouwgemeente van Nederland. Laten we hier een kans liggen of blijken er toch briljante ontwikkelingen te broeien achter de Westlandse garagedeuren?

Bron: Het Hele Westland – West Media