Thermeleon

De energiebehoefte van kassen blijft een groot probleem in de glastuinbouw. Veel bedrijven zijn op zoek naar manieren om van fossiele brandstoffen af te komen, omdat het veel geld kost, maar ook omdat ze duurzamer willen telen. De warmtebatterijen van Thermeleon kunnen het gasverbruik met 10 tot 30% verlagen zonder pompen, stroom of gas.

Hoe de Warmtebatterijen werken

Door een jaar heen is er meer warmte in een kas dan dat er nodig is, alleen is de warmte er niet altijd op het juiste moment. Overdags is er meer warmte dan nodig en ’s avonds is er een te kort. De overtollige warmte overdag is ook een probleem voor de teler. Nu worden vaak de ramen open gezet, het kasdek gekrijt of zelfs mechanische koeling ingezet om maar van de warmte af te komen. En dat is zonde! De warmtebatterijen zouden daar de oplossing voor moeten zijn.

Overdag trekken de batterijen de overtollige warmte uit de kas, zodat de kas duurzaam gekoeld wordt. Deze warmte wordt in de batterijen opgeslagen en wordt vervolgens ’s nachts, wanneer nodig, weer toegevoegd aan de luchtsystemen. Het zorgt dus ook voor een constanter klimaat in de kas, wat de teelt verbetert. Een ander voordeel is dat de ramen overdag vaker of langer dicht kunnen. Zo werkt de broeikaswerking van de kas optimaal.  De batterijen zijn in elke kas te plaatsen, zowel in nieuwe als bestaande kassen.

Thermeleon heeft lang een proefopstelling gehad bij Koppert Cress waar veel testen zijn gedaan. Deze testen gaven veelbelovende resultaten en daarom is besloten om op te schalen naar een groter project in de kaswanden één van de teeltlocaties van Koppert Cress. Eind 2023 en zullen de eerste officiële resultaten te zien zijn.

Over Thermeleon

Thermeleon is een startup opgericht door twee ex-studentes van de TU Delft; Liesanne Wieleman en Jildou de Jong. Beide hadden tot enkele jaren geleden geen affiniteit met de sector, maar zijn door school steeds meer in contact gekomen met de tuinbouw. En nu hebben ze er zelfs hun werk van gemaakt! Zij zeggen zelf het volgende over de tuinbouw:

“De toekomst van de glastuinbouw is duurzaam en gezond. Wij geloven dat kassen een belangrijke rol gaan spelen om mensen wereldwijd van voldoende gezond voedsel te voorzien.”

Thermeleon heeft voor de warmtebatterijen ook de Topsector T&U Innovation Prize 2021 gewonnen.

Klik op het logo om naar de website van Thermeleon te gaan!