De Hortizon

Zonnecollectoren op het dak zorgen voor 1 Megawatt aan extra vermogen.

De Hortizon is een innovatie die ervoor zorgt dat kwekers op een duurzame en rendabele manier hun kas kunnen verwarmen. Het is een zonnecollector waar water doorheen loopt, dit water wordt opgewarmd door de zon. Doordat de constructie eigenlijk een kleine tuinbouwkas is, warmt het water op een hele efficiënte manier op. Het is een goed geïsoleerde ruimte met een transparant dak. Zo kan je zoveel mogelijk warmte van de zon opnemen, terwijl je de kou buiten laat. In deze ruimte liggen dan rubberen matjes waar water doorheen kan lopen dat opgewarmd wordt. 

Deze geoogste warmte kan je opslaan tot je het nodig hebt. De Hortizon is dus voor kwekers die gebruik maken van een vorm van seizoenbuffering en lage temperatuur verwarming, het liefst een WKO en vloerverwarming. De opgeslagen warmte kan zo goed bewaard worden en in de winter gebruikt worden om de kas te verwarmen, hier is dus geen gas bij nodig. De constructie kan helemaal prefab aangeleverd worden en zo simpel op het dak gezet worden. Het is ook nog eens heel schaalbaar en dus effectief voor zowel kleine als grote oppervlaktes. 

Toepassing bij Koppert Cress

Bij Koppert Cress wordt de Hortizon al enige tijd, naar tevredenheid, gebruikt. Het ligt op het platte dak van het kantoor en het ‘ketelhuis’, waar geen ketel staat. Deze ruimte was oorspronkelijk bedacht voor zonnepanelen, maar door de relatief lage elektriciteitsprijzen en hoge investering in de businesscase werd het voor grootgebruikers onaantrekkelijk. Daarom werd gekeken naar een alternatief, met de focus op extra warmte.

Hier ontstond de eerste versie van de Hortizon. Kilometers aan plasticbuizen waar water doorheen liep. Een zomer lang werd gemeten hoe warm het water was dat het systeem in ging en hoe warm het was als het uit het systeem kwam. De energietoename van het water, de hoeveelheid zonnestraling en de tempratuur werd ook gemeten. Wat bleek? 50% van de zonnestraling werd omgezet in warm water. Dat is veel. Ter vergelijking, bij een standaard zonnepaneel zet je ongeveer 15 – 20% van de zonnestraling om in elektriciteit.

Bij Koppert Cress wordt door de Hortizon 1 Megawatt aan extra vermogen.

Benieuwd naar de mogelijkheden met de Hortizon?