Aquathermie
15% van je warmte uit de sloot.
Toen Koppert Cress op een gegeven moment meer warmte in de kas gebruikte dan dat ze terug stopten in de grond, ontstond er een warmte tekort in de warmte-koudeopslag (WKO). Dat stimuleerde onze zoektocht naar alternatieven om warmte te oogsten. We gingen terug naar de basis: water. Nederland is een waterrijk land, met vele rivieren en sloten, die allemaal stiekem fungeren als zonnecollectoren. De zon verwarmt immers het water, voornamelijk in de zomer.
Rondom Koppert Cress lopen ook veel sloten. Zou dit mogelijkheden scheppen? Hoe warm wordt dit water eigenlijk in de zomer? En kunnen we die warmte uit de sloot oogsten en in de WKO stoppen?
Hoe wij dit in ons voordeel gebruiken:
De sloten rondom Koppert Cress bleken breed te zijn en niet heel diep waardoor we konden concluderen dat de sloot, net als de Hortizon, fungeerde als een fantastische zonnecollector. Op dit moment voorziet Aquathermie in 15% van de jaarlijkse warmtebehoefte van het bedrijf met een hele lage investering en weinig onderhoud.
Een combinatie van een Aquathermie pompinstallatie, warmte- en koudeopslag in de bodem en een warmtepomp is een uitstekend alternatief voor een gasketel. Daarnaast is Aquathermie een techniek in opkomst die naar grote waarschijnlijkheid ook voor de glastuinbouw in aanmerking gaat komen voor SDE. Deze CO2– neutrale warmte-win-methode draagt ook nog eens bij aan de zomerse oppervlaktewaterkwaliteit.
Voor deze techniek hebben we zelfs de Plantum Duurzaamheidsprijs 2022 in ontvangst mogen nemen. De jury heeft hier uiteindelijk voor gekozen omdat ze het initiatief, de aangetoonde concrete resultaten en de toepasbaarheid bij andere glastuinbouwbedrijven van deze innovatie van groot belang vonden. Ook de wijze van kennisdeling hielp hier erg in mee.
Benieuwd wat Aquathermie voor jouw bedrijf kan doen?