Tanken bij de Tuinder

Tuinbouwsector als decentrale watersofproducent!

Waterstof is de schone brandstof die onze toekomst kan aandrijven en de tuinbouw kan omvormen tot een echt duurzame industrie. Met miljarden euro’s aan nationale en Europese investeringen is de energietransitie serieus. Er zijn veel lopende waterstofprojecten, zoals de installaties op de Maasvlakte, maar deze zijn nog niet operationeel en de grote waterstofleidingen moeten de bedrijven nog bereiken. Ondertussen is er een tuinbouwsector met een dringende behoefte aan duurzame warmte en transport die zelf al actie onderneemt.

Play Video

Hoe wij dit in ons voordeel gebruiken:

Hyzon waterstof vrachtwagen

Waterstof kan worden geproduceerd via elektrolyse, waarbij elektriciteit water splitst in waterstof en zuurstof. Het waterstofgas kan vervolgens via een brandstofcel weer worden omgezet in elektriciteit. Toch kost elke transformatie energie, wat zorgt voor warmteverlies. In veel industrieën wordt restwarmte onder 100°C als afval gezien en met zeewater gekoeld, zoals ook het plan is op de Maasvlakte.

In plaats daarvan kan deze restwarmte slim worden ingezet in kassen. Bij Division Q halen we stroom van meerdere duurzame bronnen en het net. De restwarmte van waterstofproductie zou de kassen en systemen van ons zusterbedrijf Koppert Cress van warmte en energie kunnen voorzien. Het geproduceerde waterstofgas willen we verkopen om bij te dragen aan de behoefte van de glastuinbouwsector aan duurzame warmte, en hiermee tevens een lokale waterstofbron te creëren. Waar glastuinbouw is, is vaak wegtransport, en ook daar is energievernieuwing gewenst—dit project zou daarmee een gemeenschappelijke emissiefactor in de sector kunnen aanpakken. Het project “Tanken bij de Tuinder” brengt verschillende partijen samen die liever direct actie ondernemen dan wachten op een waterstofleiding voor onze WKK.

Als een van de grootste kopers en leveranciers in de Nederlandse energiemarkt zien we natuurlijk de waarde van waterstof en verkennen we graag manieren om hier toegang toe te krijgen. Samen met onze collega’s in het project ‘Tanken bij de Tuinder’ is het blauwdrukontwerp gemaakt, en we hebben zelfs een waterstoftruck die schittert voor onze deur. Wilt u zich bij ons aansluiten?